Dette melder Lyse. 

Anlegget skal produsere biogass fra husdyrgjødsel og gi elever praktisk erfaring med jordbruk og prosessindustri. Lyse og fylkeskommunen har inngått en intensjonsavtale om areal til anlegget.

Viktig bidrag til kompetanseutvikling i landbruket

Elevene ved Øksnevad VGS vil bruke anlegget i undervisningen og få innsikt i både landbruk og prosessindustri. Anlegget vil være en viktig del av Øksnevad-visjonen, som har som mål å styrke skolens rolle som en moderne og fremtidsrettet skole for landbruket.

– Som skoleeier er Rogaland fylkeskommune svært opptatt av å utvikle utdanningstilbudet innenfor landbruket. Dette samarbeidet kan gi våre elever en unik mulighet til å få erfaring med fremtidens energiløsninger samtidig som de bidrar til grønn omstilling i landbruket, sier Anne Kristin Bruns (KrF), utvalgsleder for opplæring i Rogaland fylkeskommune.

– Biogass blir en viktig del av landbruket fremover, og vi vil ha behov for mer både praktisk og teoretisk kompetanse. Det er avgjørende at dagens unge ser de spennende mulighetene innenfor landbruk og biogass, sier Esben Tonning Otterlei, direktør for biogass i Lyse.

Redusert transportbehov og mer lokal produksjon

Sammen med Redo Biosolutions, IVAR og Felleskjøpet Rogaland Agder jobber også Lyse med å realisere Norges største biogassanlegg, Bio Jæren, på Grødaland i Hå kommune. Et nytt anlegg ved Øksnevad vil supplere de pågående biogassplanene og dimensjoneres for nordre del av Jæren, Sandnes og Sola.

Dette vil kunne redusere behovet for transport av store mengder husdyrgjødsel over lange avstander, og dermed spare både kostnader og utslipp.

– I Bio Jæren ser vi at våre planer om biogassanlegg på landbrukets premisser er godt mottatt. Vi har inngått mange intensjonsavtaler med bønder som ønsker å levere til oss, og vi ser at det vil være behov for et anlegg til, sier Otterlei.

Et anlegg på Øksnevad krever en omregulering av areal og vil følgelig ligge noe etter planene på Grødaland.

– Vi bygger erfaring gjennom etableringen av Grødaland, og Øksnevad vil være et godt neste steg for å kunne tilby enda flere av Jærens matprodusenter en posisjon i biogassverdikjeden, sier Otterlei.

Starten på et langsiktig samarbeid

Både Lyse og Rogaland fylkeskommune ser frem til samarbeidet.

– Rogaland fylkeskommune arbeider kontinuerlig med å utvikle og forbedre utdanningstilbudet i fylket. Dette samarbeidet er helt i tråd med våre ambisjoner innenfor jordbruksutdanning og kan bidra til utviklingen av nye utdanningsløp og studieretninger på Øksnevad, avslutter Bruns.