Hvert år vil anlegget samle inn 400 000 tonn med husdyrgjødsel og annet landbruksavfall fra gårdene i nærområdet, og gjøre det om til fornybar energi og resirkulert gjødsel. Den fornybare gjødselen føres deretter tilbake til gårdene, der den gjenbrukes, melder Gasum i en pressemelding.

Anlegget skal produsere 120 gigawattimer (GWh) flytende biogass i året, noe som gjør det til et av de største anleggene for produksjon av flytende biogass i Sverige. Biogassen fra anlegget hjelper Gasums kunder i transportsektoren og industrien med å redusere CO2-utslippene sine med over 30 000 tonn totalt.

– Denne milepælen understreker vår forpliktelse til renere energiløsninger og arbeidet vårt for å hjelpe kundene med å redusere utslippene. Ved å gjøre avfall om til verdifulle ressurser gir vi ikke bare transportsektoren og industrien tilgang til renere energi, men vi bidrar også til den sirkulære økonomien. Åpningen av dette anlegget representerer et nytt steg mot en mer bærekraftig fremtid, og jeg ønsker å takke alle Gasums ansatte og samarbeidspartnere som har vært involvert i prosessen, for den fantastiske innsatsen som er lagt ned på veien, sier Gasums administrerende direktør Mika Wiljanen.

Tredobbel tilgang til fornybar gass innen 2027

Anlegget kostet 58 millioner euro, en betydelig investering for Gasum som delvis ble gjort mulig gjennom et tilskudd på 15 millioner euro fra det svenske Naturvårdsverket, gjennom investeringsprogrammet Klimatklivet.

Gasum har som mål å øke sin egen produksjon av biogass gjennom strategiske investeringer. Selskapets neste biogassanlegg er under bygging i Borlänge.

Gasums strategiske mål er å levere sju terawattimer (7 TWh) fornybar gass i året innen 2027. Det er om lag tre ganger så mye som i dag og vil redusere CO2-utslippene fra Gasums kunder med totalt 1,8 millioner tonn.