Gasum har inngått avtale med Metsä Board – et selskap i Metsä Group som produserer kartong – om å levere biogass til selskapets kartonganlegg. Metsä Board er Europas ledende produsent av falskartong, som blant annet brukes i høyverdige emballasjeløsninger for matvarer, kosmetikk og legemidler, melder Gasum i en pressemelding.

Produksjonskapasiteten ved Metsä Boards finske fabrikker for falskartong er omtrent 750 000 tonn per år.

Metsä Board publiserte nylig resultatene fra en verifisert livsløpsanalyse, som viste at kartongen selskapet produserer kan redusere karbonavtrykket fra matvareemballasje med over 60 prosent. Selskapet har også publisert lignende sammenligninger for emballasje til kosmetikk og legemidler.

Metsä Boards falskartongemballasje har lavere karbonavtrykk enn konkurrentene, ettersom mesteparten av energien som brukes i produksjonen er fossilfri, samtidig som kartongen veier mindre. Livsløpssammenligninger hjelper Metsä Boards kunder med å ta vitenskapelig funderte beslutninger for å redusere emballasjens karbonavtrykk.

– Mange av kundene våre har forpliktet seg til å redusere sitt karbonavtrykk, og vi kan hjelpe dem med å nå målene sine ved å redusere karbonavtrykket fra vår kartong. Naturgassen som brukes i produksjonsprosessen kan for eksempel erstattes med biogass. Metsä Group har et ambisiøst mål om at alle anleggene skal være fossilfrie innen 2030, sier Pirita Mikkanen, energidirektør i Metsä Group.

– Samarbeidet med Metsä Group viser hvordan Gasums produkter og tjenester kan redusere utslipp i hele verdikjeden. Utslippene reduseres ikke bare for våre egne kunder, men også for deres kunder. Metsä Group har et ambisiøst mål om fossilfrie anlegg, og det er fantastisk at Gasum kan bidra til å nå dette målet med fornybart drivstoff som er tilgjengelig allerede i dag – ikke bare i fremtiden, sier Ville Pesonen, visepresident for industri og transport i Gasum.

Biogass kan redusere utslipp fra industrien uten nye investeringer

Mikkanen i Metsä Group sier at kundene som oftest etterspør kartong med lavt utslipp, er store aktører med strenge bærekraftsmål. Når utslippene fra egen virksomhet er redusert, flyttes fokuset videre opp i verdikjeden – til leverandørene.

Fordelen med biogass i det grønne skiftet er at den kan blandes med og erstatte naturgass. Det kreves ingen nye investeringer i utstyr.

Gasum produserer fornybar biogass fra ulike typer sidestrømmer fra industri, landbruk og husholdninger. Biogassens livsløpsutslipp er i gjennomsnitt 90 prosent lavere enn for konvensjonelle fossile brensler. Biogass produsert fra husdyrgjødsel kan til og med være klimapositive.

Gasums strategiske mål er å levere sju terawattimer (TWh) fornybar gass årlig til markedet innen 2027 – tre ganger så mye som i dag. Å nå dette målet vil innebære en årlig reduksjon i CO₂-utslipp på til sammen 1,8 millioner tonn for Gasums kunder.