Glitre Nett er et av de første nettselskapene i Norge som tar i bruk topping av trær langs høyspentlinjene, men arbeidet bygger på mange års erfaring med tilsvarende tiltak i Sverige og studier fra NIBIO – Norsk Institutt for Bioøkonomi.

Sikrer strømforsyningen

− Arbeidet gjøres for å vedlikeholde sikkerhetsavstanden mellom vegetasjonen og strømførende linjer, samt gjøre kantskogen sterkere for vind og snø. Med mer enn 30 000 km med strømnett, har Glitre Nett et stort og viktig samfunnsansvar for å sikre en trygg strømforsyning, og arbeidet vi nå gjør med å teste ut topping av trær er et ledd i å sikre strømforsyningen, forteller Martin Slot, fagansvarlig skog i Glitre Nett, ifølge en pressemelding.

− Skogen langs høyspentlinjene representerer en utfordring for forsyningssikkerheten, og spesielt ved kraftig vind og mye snøvær risikerer vi at høye trær utenfor ryddebeltet kan knekke og falle på linjene våre. Derfor jobber vi hele året med linjerydding og andre tiltak for å redusere sannsynligheten for feil og avbrudd. De fem siste årene har Glitre Nett hatt en oppetid i strømnettet på Agder gjennom året på 99,978 prosent i gjennomsnitt. Da er også andre feilårsaker enn skog inkludert, sier Martin Slot.

Kostnadseffektivt tiltak

Kapping og beskjæring av tretopper langs kraftlinjer med sag fra helikopter reduserer risikoen for trefall på kraftlinja og kan være et kostnadseffektivt tiltak med få ulemper for skogeier. Topping eller kvisting med helikopter gir mindre sjanse for vindfall, toppbrekk og snøbøy, dels ved at trærne får mindre vindfang og mindre snølast, og dels ved at vektarmen som kraften virker på blir kortere, sier Norsk Institutt for Bioøkonomi i sin rapport. Likevel legges det ikke skjul på at topping av trær også kan medføre råteskader, spesielt på gran.

− Vi er klar over ulempene topping av trær kan medføre, og det gjør at vi også vurderer hvilke trær som egner seg for topping, og hvor omfattende toppingen skal være på de ulike trærne. Det kan variere fra 2 til 6 meter, alt avhengig av hvor stor risiko treet representerer for linjenettet, forteller Martin Slot.

Kompensasjon til grunneiere

− Alle grunneiere på strekningen der Glitre Nett nå skal gjennomføre topping av trær er informert om tiltaket. Grunneierne vil få kompensert for hele treet som blir toppet, og også ha mulighet til å hugge det ut i løpet av 10 år. Totalt er det vel 260 grunneiere som er berørt på strekningen fra Brokke til Senumstad. Det er bare noen få grunneiere som ikke ønsker at vi topper trær på deres eiendom, og da flyr vi bare forbi, forteller Martin Slot. Han legger til at naturen selv sørger for en betydelig topping av trær, blant annet ved at tung snø knekker toppene på trærne. Det har det vært betydelige tilfeller av på Sørlandet i vinter.

Rydder hele året

Glitre Nett rydder hele året vegetasjon i og utenfor ryddebeltet og tilhørende anlegg for at trær og busker ikke skal vokse for nær kraftledningene. Arbeidet gjøres i de såkalte ryddebeltene langs strømlinjenettet hvor Glitre Nett har rettigheter til å rydde skog. Dette utføres i tråd med forskrifter utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

− Det er svært sjeldent at avbrudd i strømforsyningen skyldes skog som står i ryddebeltet. Ved store snøfall kan imidlertid trær utenfor ryddebeltet bøye seg inn i ryddebeltet og komme i kontakt med høyspentlinjene og forårsake strømbrudd. Rydding av trær utenfor ryddebeltet gjøres i samarbeid med eier av skogen. Vi har i tillegg et samarbeid med skognæringen for å finne løsninger som hindrer større feilsituasjoner slik at forsyningssikkerheten til kundene økes, avslutter Martin Slot.