– Dette viser at det lønner seg å satse på energiforskning, sier energiminister Terje Aasland, ifølge en pressemelding fra Energidepartementet.

Ett av forskningscasene i studien, utarbeidet av Menon Economics og Multiconsult, er Dynamic Line Rating (DLR) som er utviklet i samarbeid mellom FME CINELDI, Heimdall Power og seks nettselskaper. Teknologien, som fredag 16. mai ble presentert for energiministeren, gir nettselskaper informasjon i sanntid fra sensorer installert på strømlinjene, og kan øke nettkapasiteten med opptil 20 prosent og redusere behovet for nye investeringer. Dette prosjektet alene kan gi mellom 6,7 og 133 milliarder kroner i reduserte kostnader og opptil 16,6 milliarder i inntekter til norske teknologileverandører i perioden 2025–2035.

– Det er utrolig gledelig å se at pengene vi investerer i forskning faktisk gir så mye tilbake til samfunnet. Ikke bare i form av økonomisk gevinst, men også gjennom bedre energisikkerhet, nye jobber og viktig kompetanse til energibransjen. Teknologier som Heimdall Powers sensorsystem for strømnett gjør det mulig å utnytte kapasiteten bedre og kutte kostnader. Dette er et godt eksempel på hvordan vi kan løse energiutfordringene smartere og raskere, sier energiminister Terje Aasland.

Studien evaluerer effektene av 60 forskningscaser delfinansiert av Forskningsrådet i perioden 2016–2025. Seks av casene er analysert i dybden og viser en mulig samfunnsøkonomisk lønnsomhet på mellom 9 og 36 milliarder kroner, hvor 5 milliarder allerede er realisert.

Studien omfatter også en vurdering av FME-ordningen ved å studere de ni forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME), som dekker områder som vannkraft, vind, sol, biodrivstoff, bygg, industri, transport, energisystemer og CO₂-håndtering. Sentrene bidrar til robuste energisystem gjennom viktige egenskaper som gode samarbeidsarenaer, et langsiktig perspektiv og de fremmer et helhetsperspektiv og tverrfaglighet. Sentrene har bidratt til betydelig rekruttering av master- og PhD-studenter, publisering av forskning på høyt nivå og omfattende internasjonalt samarbeid.

– Jeg er svært glad for at rapporten så tydelig viser verdien av å investere i forskning som spiller en viktig rolle i å omstille Norge og verden til et netto nullutslippssamfunn. I tillegg viser rapporten at der er samfunnsøkonomisk lønnsomt å investere i disse sentrene, hvor de beste norske forskningsmiljøene jobber sammen med næringslivet og offentlig sektor. Rapporten vi nå har fått viser at disse miljøene sammen danner forsknings- og innovasjonssentre i internasjonal toppklasse på viktige områder hvor energilandet Norge er helt i front, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Les forskningsrapportene: