Den nye rapporten fra NVE beskriver de viktigste trendene og utviklingene som påvirker kraftsystemet og kraftmarkedet fram mot 2029.  

– Det norske kraftforbruket vil nok øke i årene framover, men neppe så mye som vi tidligere trodde. En rekke store planer om hydrogen og batteriproduksjon har i det siste blitt lagt bort, nedskalert eller utsatt. På den andre siden vokser kraftforbruket til datasenter mer enn vi trodde. Summen er likevel lavere vekst i kraftforbruket og mindre press på kraftbalansen, sier Kjetil Lund, vassdrags- og energidirektør i NVE, ifølge en pressemelding fra NVE.

NVE anslår at Norge vil ha en positiv kraftbalanse på 11 TWh (terrawattimer) i 2029. Dette er 7 TWh lavere enn i dag. I fjor ga et stort kraftoverskudd nettoeksport av kraft på nesten 18 TWh gjennom året. 

Lavere priser og høyere kraftforbruk 

– De siste årene har kraftprisene falt kraftig og var i 2024 på samme nivå som før energipriskrisen i 2021-2022. Samtidig varierer prisene mer enn før. Med en større andel sol- og vindkraft får vi flere timer med svært lave eller høye priser, sier Lund.  

Kjetil Lund, vassdrags- og energidirektør i NVE. Foto: NVE
Kjetil Lund, vassdrags- og energidirektør i NVE. Foto: NVE

De neste fire årene forventer NVE at forbruket vil øke med rundt 10 TWh, mens kraftproduksjonen økes med om lag 4 TWh. 

– Elektrifisering av transportsektoren, petroleumssektoren og flere datasentre driver det økte kraftforbruket. Noe av dette vil dekkes av økt kraftproduksjon fra vann- og solkraft, men ikke alt, sier Lund. 

Den største usikkerheten i prognosen er om forbruket vil øke så mye som forventet, og hvor mye solkraftproduksjon som vil bli bygget ut. Solkraft vokser i Norge, men veksten er lavere enn for et par år siden.  

Langt unna målet om strømsparing og ambisjonen for solkraft 

Regjeringen har satt et mål om at strømforbruk i bygg skal reduseres med 10 TWh i perioden mellom 2015 og 2030. Stortinget har en ambisjon om 8 TWh solkraftproduksjon i Norge innen 2030. 

– Med dagens virkemiddelbruk ligger vi ikke an til å nå målet om 10 TWh strømsparing i bygg innen 2030. Ifølge prognosene våre vil vi i 2030 være omtrent 6 TWh unna målet. Med dagens virkemiddelbruk ligger vi heller ikke an til å nå ambisjonen om 8 TWh solkraftproduksjon i 2030. Anslaget vårt er at vi vil ligge omtrent 6 TWh unna det nivået, sier Lund.  

Energieffektivisering og strømsparing reduserer behovet for å bygge ut mer kraftproduksjon og nett når samfunnet elektrifiseres.