Dette skriver Elektroforeningen (EFO) på sine nettsider.

De neste årene er det forventet at økningen i strømforbruk vil gå mye raskere enn økningen i kraftproduksjon. Det er dette EFO kaller kraftgapet. I 2030 er det nå beregnet at vi vil forbruke 33 TWh mer i året enn vi gjør i dag, mens den estimerte produksjonsøkningen ligger på 9 TWh. Det estimeres med andre ord et kraftgap på 24 TWh. Et økende kraftgap gir høyere strømpriser og færre muligheter for tilkobling av ny industri.

– Etterspørselen etter energi vokser kraftig, samtidig som vi har begrenset produksjon og sterkere press på strømnettet. Dette er en reell trussel mot Norges evne til verdiskaping og grønn omstilling, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen, EFO.

Elektroforeningen jobber for å gjøre Norge til verdens første helelektriske samfunn. Da er det helt avgjørende at myndighetene tetter kraftgapet de neste årene.

– Skal Norge bli helelektrisk, må vi både bruke strømmen vi har smartere og produsere mer. Vi må også ruste opp strømnettet, men like viktig er det å fjerne barrierene for energieffektive løsninger og lokal energiproduksjon. Våre medlemmer står klare til å bidra, men de må få muligheten, sier Jaegtnes.

Tre grep som kan tette kraftgapet

Det finnes tre tydelige tiltak som må settes i gang for at vi skal kunne møte kraftbehovet vi står overfor:

  • Vi må bruke energien vi har smartere
    Vi må kutte i strømforbruket og energieffektivisere i både industri, yrkesbygg og husholdninger. Energi må flyttes og lagres smart, vi må utnytte fleksibiliteten i forbruket og ta i bruk flere typer energibærere.
  • Kraftnettet må rustes for fremtiden
    Det må investeres i nytt nett i form av linjer, kabler, stasjoner m.m., og eksisterende nett må utnyttes bedre – for eksempel ved bruk av sensorer og smart måling.
  • Vi må få fart på kraftproduksjonen
    Vi trenger oppgraderinger av vannkraft, mer vindkraft både til lands og til havs, og mer solkraft – både på bygg og bakkemontert.

Vi trenger handling nå

Dersom kraftgapet ikke håndteres, risikerer vi at investeringene uteblir, og arbeidsplasser kan gå tapt. Norge har et mål om å etablere nye grønne industrier som vil kreve mer strøm, men for å få dette til trengs det politiske tiltak for å sikre fremtidig kraftforsyning og industrivekst.

– Våre medlemmer tilbyr løsninger for energistyring, energisparing og lokal energiproduksjon. Vi må få på plass bedre rammevilkår og investeringer i både produksjon, smartere energibruk og strømnettet. Hvis ikke vil kraftgapet vokse. Vi trenger en politikk som ikke stopper ved målsettinger, men som faktisk gir bedrifter mulighet til å realisere løsningene som kan sikre Norges energiforsyning, avslutter Jaegtnes.