Biogass-stasjonen på Skui er den syvende Gasum flytende biogass (LBG)-stasjonen i Norge og nummer 50 i Norden. Stasjonen ligger strategisk plassert vest for Oslo langs E16 og betjener logistikkbedrifter i regionen, i tillegg til tungtransporten mellom Østlandet og Vestlandet. Gasum planlegger å bygge flere biogass-stasjoner innen 2025 mellom Oslo og Bergen for å muliggjøre fossilfrie transportløsninger, melder selskapet i en pressemelding.
Gasum har samarbeidet med grunneier Eiendomsspar og logistikkselskapet Gunnar Knutsen om å åpne biogass-stasjonen på Skui. Gunnar Knutsen har testet fyllestasjonen siden august, som vil være åpen for alle brukere.
– Vi er veldig glade for å utvide vårt nettverk av biogass-stasjoner i Norge. Dette er et viktig skritt for å fortsette å utvikle infrastrukturen for å kunne kjøre på biogass over hele Sør-Norge innen utgangen av 2025. Jeg er glad for å se stor interesse for biogass i Norge fra store logistikkaktører, og at det investeres i biogassbiler når vi bygger infrastruktur. Ved å utvide det nordiske nettverket av biogass-stasjoner kan vi gi lokale selskaper muligheten til betydelig å redusere sine utslipp, sier Jogeir Munkeby, salgssjef for Trafikk Norge hos Gasum.
– For Victoria Eiendom, Eiendomsspar og meg personlig, er det utrolig stor stas å kunne åpne en biogass-stasjon med Gasum på Skui. Jeg vokste opp med lastebiler og diesel. Min far importerte Scania-lastebiler og ga oss barna to kroner for hver Scania vi så på veien. Var det et annet merke, måtte vi betale én krone tilbake. Hadde biogass eksistert den gangen, er jeg overbevist om at han ville gitt oss fem kroner for hver biogass-Scania vi møtte, og ikke fremmet noe krav om tilbakebetaling for biogassbiler av andre merker. Det er kort og godt fantastisk å få være med å bidra til en så konkret og positiv del av det grønne skiftet som det en ny biogass-stasjon i Gasums regi representerer, sier Christian Ringnes, hovedeier og styreleder i Victoria Eiendom og Eiendomsspar.
– Vi har brukt biogass-lastebiler i tre år, og vi har nå 57 biogass-lastebiler. En biogass-stasjon på Skui vil gjøre det enklere for transport av byggematerialer som store mengder jord og stein i området vest for Oslo. Til nå har vi fylt biogass på Furuset i Oslo og Yggeseth i Asker. Stasjonen på Skui vil løse mange av kapasitetsproblemene og gjøre overgangen til grønnere transport enklere i Oslo-regionen. Det skader heller ikke at anlegget ligger rett ved siden av vår base i Bærum, sier Frank Vestveit, daglig leder i Gunnar Knutsen AS.
Redusere utslipp, drive endring
Gasum ser økende etterspørsel etter biogass blant norske transportselskaper som anerkjenner biogass som et kostnadseffektivt drivstoff som styrker bedriftens bærekraft. Bruk av biogass reduserer klimagassutslippene betydelig og vil kunne bidra til Norges ambisiøse mål om 55 % reduksjon i innenlandske CO2-utslipp innen 2030.
Biogass reduserer klimagassutslipp med drøyt 90 % gjennom drivstoffets livssyklus sammenlignet med diesel. Biogassbransjen vurderer at potensialet for biogass er opptil 20 % av alt fossilt brensel innen tungtransport.
I tillegg til CO2-reduksjon forbedrer biogass lokal luftkvalitet ved å redusere utslippene av nitrogenoksider og svovel.
Innen 2027 er målet til Gasum å levere 7 terawattimer (TWh) biogass per år til de nordiske trafikk-, industri- og maritime markedene, som vil redusere kundenes utslipp av CO2 med 1,8 millioner tonn per år.
Den nye Skui biogass-stasjonen ligger på Økrisletta 1, 1340 Skui. Alle biogass-stasjoner finner du på kartet på Gasums nettsted.