– For at karbonfangst skal lykkes i Norge, bør det være insentiver for å kutte utslipp. Her gjør vi en jobb for klimamålene og utviklingen av teknologien, sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi, ifølge en pressemelding.
Selskapet har søkt Miljødirektoratet om fritak fra forbrenningsavgiften for sitt anlegg i Rakkestad, hvor det nå bygges et karbonfangstanlegg som skal redusere utslippene med 10.000 tonn CO₂ årlig.
Venter på lagre
Regelverket åpner for fritak dersom CO₂ fanges og lagres, men det finnes ingen permanent lagringsløsning tilgjengelig i dag.
– I mellomtiden vil CO₂-en bli solgt til industrien, som i dag primært bruker fossil CO₂. Dette er en overgangsløsning som både reduserer utslipp og utvikler markedet for karbonfangst, men det er avgjørende at myndighetene anerkjenner dette som et reelt klimatiltak. Uten riktige insentiver risikerer man å straffe de som går foran, sier Kroken.
Store investeringer
Østfold Energi ber om at avgiften fjernes når det nye anlegget tas i bruk, noe som er planlagt til høsten 2025.
– Vi gjør store investeringer i karbonfangst for å kutte i utslippene våre. Det er derfor naturlig at vi får fritak fra forbrenningsavgiften, slik regelverket åpner for. Her har myndighetene en gyllen mulighet til å vise at avgiftspolitikken fungerer, sier Kroken.
– Kan ikke sette utviklingen på hold
Karbonfangstanlegget, som bygges av Carbon Centric, blir verdens første av sitt slag og skal fange opptil 90 prosent av CO₂-utslippene fra forbrenningsanlegget. På sikt er målet å lagre CO₂ permanent, men foreløpig finnes det ingen etablert infrastruktur for dette i Norge.
– Vi kan ikke sette utviklingen på hold mens vi venter på lagerløsninger. Bruk av biogent CO₂ er også noe EU oppfordrer til, sier Kroken.