Åpningen markerer en viktig milepæl, ettersom dette er Bolidens største investering noensinne og en av Norges største industrisatsinger på fastlandet, melder selskapet i en pressemelding.
Sinkproduksjonen i Odda startet for 100 år siden. Tilgang til vannkraft var en forutsetning for industrialiseringen, som igjen var en av drivkreftene bak framveksten av det moderne Norge. Nå begynner en ny æra for sinkverket, med bransjens største utviklingstrinn noensinne. I tillegg til omfattende ny infrastruktur for logistikk og energi, er det bygget et nytt røsteanlegg, et nytt svovelsyreanlegg, en ny elektrolysehall og et nytt støperi. Utfellings- og renseanlegget er også utvidet og modernisert.
![]() |
Energiminister Terje Aasland stod for åpningen Foto: Thor Brødreskift |
– Dette er en historisk dag på flere måter. Vi skal nesten doble produksjonen av verdens mest klimaeffektive sink, som primært brukes til rustbeskyttelse i en rekke europeiske bruksområder. Dermed bidrar den også til en ansvarlig klimaomstilling på vårt kontinent. Samtidig er dette et flaggskip for norsk industri, som vi kan være stolte av i minst hundre år til, sa Mikael Staffas, konsernsjef i Boliden, i forbindelse med åpningen
Gjennom investeringene øker Boliden Odda produksjonskapasiteten med 200 000 tonn, til totalt 350 000 tonn. Samtidig vil mer av råvaren kunne utnyttes, noe som reduserer avfallsmengden. Med denne økningen blir Boliden Odda Europas nest største og verdens mest produktive sinksmelteverk. Anlegget vil produsere 1000 tonn støpt sink per årsverk.
Sink er verdens fjerde mest brukte metall. Det viktigste bruksområdet er rustbeskyttelse av stålkonstruksjoner. Byggesektoren og bilindustrien er derfor de største forbrukerne av sink. I tillegg er energisektoren et voksende marked, ettersom vindturbiner ofte står i korrosjonsutsatte miljøer. Sink brukes også i gjødsel, da mange jordbruksområder globalt har sinkmangel. Tilsetning av sink bidrar dermed til økt matproduksjon.

Foto: Boliden Odda