Norge har et nasjonalt mål om å produsere 8 TWh med solenergi innen 2030. For å få dette til, trenger vi mer kompetanse.

– Det viktig å ha bransjetilpasset utdanning som bidrar til å utvikle nødvendig kompetanse for solkraftbransjen, sier førsteamanuensis Tore Sandnes Vehus ved Fakultet for teknologi og realfag ved UiA, ifølge en sak på uia.no

Fleksibel utdanning

Utdanningen skal bestå av to fleksible moduler, slik at de kan tas ved siden av vanlig arbeid. Den første handler om prosjektering og implementering av solkraftanlegg på bygninger, om energilagring og styringssystemer. 

– Den andre modulen tar for seg solanlegg som monteres på bakken og hvordan de kan innlemmes i strømnettet, sier Vehus.

Han er prosjektleder for det nye utdanningen SOLKRAFT, som nylig fikk 2.8 millioner i støtte fra HKdir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse). 

Utdanningen er et samarbeid mellom UiA, NTNU, UiO, NMBU, Institutt for energiteknikk (IFE), Zolw AS (kompetansesenter for solenergi) og Fornybar Norge. En rekke bedrifter innen solenergibransjen er også koblet på. 

Solkraftbransjen er ny deltaker i regjeringens bransjeprogram. 

Oppdatert kunnskap 

– Nå får enda flere fagfolk oppdatert kunnskap tilpasset et raskt skiftende arbeidsliv. Bransjeprogrammene er livslang læring i praksis, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Utdanningen blir gratis, og det er lagt opp til 50 deltakere per gjennomføring: En i 2026 og en i 2027. 

Denne våren starter samarbeidet med aktørene i solkraftbransjen for å utvikle tilbudet. 

Den planlagte utdanningen ligner på UiAs fleksible vindkraft-utdanning FLOW (flexible learning offshore wind), som også gjennomføres med støtte fra samme bransjeprogram.