– Den oppgraderte stasjonen på Marienlyst er et godt eksempel på hvordan vi kan kombinere miljøvennlig utvikling med praktiske løsninger. Som elbilhovedstad trenger Oslo flere slike initiativer – som både hjelper til med å kutte utslipp, samtidig som de bidrar til å gjøre hverdagen enklere for byens befolkning og næringsliv, sier ordfører Anne Lindboe (H), ifølge en pressemelding fra St1. Hun sto for den offisielle åpningen torsdag formiddag.
65 år med historie – og fremdeles aktuell
Stasjonen ble etablert i 1960, og dette året var det registrert i overkant av 200 000 private biler i Norge. Dette tallet har nå økt til nærmere 3 millioner. Samtidig har bilparken endret seg enormt de siste årene. Fra å være helt fraværende, består nå bilparken i Norge av nærmere 30 % elbiler. Dette gir også et nytt marked for de tradisjonelle bensinstasjonene, som i dag mer korrekt omtales som energistasjoner.

Fra betjente bensinpumper til selvbetjent lading. Det er mye veghistorie hos St1 Marienlyst. Foto: Knudsen fotosenter/DEXTRA/Teknisk museum
– Vi har de siste årene fjernet mange bensin- og dieselpumper på våre St1-stasjoner rundt om i landet og erstattet dem med hurtigladere, men dette er første gang vi fjerner alle og står igjen med lading, bilvask og butikk, sier retaildirektør i St1, Anita Sørlundsengen.
– Vi er selvsagt spente på hvordan kundene våre mottar dette tilbudet, men vi ville ikke gjort det hvis vi ikke har tro på at det vil lykkes. Stasjonen har vært en populær destinasjon i 65 år, og det er ikke tvil om at tettheten av elbiler – og ikke minst taxier – i dette området er stor, sier hun.
Kraftfullt symbol
Norsk Elbilforening er begeistret for omleggingen og ser viktigheten av at markedsaktører rettet mot bilistmarkedet tilrettelegger for elbileierne.
– Når en sentral og kjent bensinstasjon i Oslo velger å fjerne alle bensinpumpene og satse fullt på lading av elbiler, blir det et kraftfullt og synlig symbol på den transformasjonen vi har fått til i Norge, sier Christina Bu, leder i Elbilforeningen.

På St1 Marienlyst er alle drivstoffpumpene byttet ut med hurtigladere. Foto: St1
Den første av sitt slag – og et lett valg
St1 ble i fjor nødt til å ta et valg om denne stasjonen da kommunen skulle utvide gaten med sykkelvei, og det ble mindre plass i kjørebanen.
– Allerede nå har vi hurtigladere på 90 av våre stasjoner. St1 er et selskap i energiomstilling, og vi jobber for å være ledende på produksjon og salg av CO₂-bevisst energi. Valget om å prioritere omlegging til kun lading på Marienlyst ble enkelt og helt i tråd med vår visjon, forklarer Sørlundsengen.
Offisiell oppstart av butikkonseptet «réal» samme dag
St1 er i disse dager i full gang med å omprofilere alle stasjonene i Norge fra merkevaren Shell til sin egen merkevare St1. Halvannen uke inn i omprofileringen er nå fem av nærmere 300 stasjoner ferdige.
St1 har tidligere meldt at også butikkonseptet får en tydeligere profil som «réal». Samme dag som St1 Marienlyst åpnes, vil samtlige av kjedens stasjoner, uavhengig av merkevare, begynne å bruke samme uniform inne i butikken. Markedsdirektør Erlend Føleide ser frem til å vise kundene hvordan dette vil se ut.
– For kundene våre vil dette bli mest synlig på utsiden av butikken. Men det skjer ting inne i butikken også, og her har vi valgt å gjøre all omprofileringen samtidig i hele landet. Så fra og med 10. april vil kundene våre møte merkevaren «réal» inne i butikken, forteller han.