Byggetrinn 4 ved Forskningsparken Tromsø har nemlig ikke bare oppnådd den beste miljøsertifiseringen som er mulig etter BREEAM-NORs kriterier, men kan også skilte med rekordhøy score på 99,2 prosent. Det plasserer prosjektet helt i toppen også i et europeisk perspektiv, melder Siva i en pressemelding.
Prestasjon i verdensklasse
– Dette utfordrer og setter en ny standard for eiendoms- og byggebransjen i hele landet, og viser samtidig at det er mulig å bygge med verdensledende miljøstandarder i nord, sier eiendomsdirektør Steinar Jørstad hos byggherre Siva – Selskapet for industrivekst.
![]() |
Steinar Jørstad, direktør Eierskap og eiendom i Siva. Foto: Siva |
BREEAM er en av verdens mest anerkjente sertifiseringsordninger for bærekraftige bygg, og vurderer blant annet klimagassreduksjoner, energibruk, materialvalg, innemiljø, transport, vannforbruk og avfallshåndtering. I tillegg til å ha innfridd nesten alle punktene i den omfattende BREEAM-NOR manualen på over 400 sider, har byggetrinn 4 også fått innovasjonspoeng fra The Building Research Establishment (BRE) - en prestasjon forbeholdt kun 69 andre prosjekter i verden.
– Dette er en imponerende god prestasjon, sier Viel Sørensen, sertifiseringssjef i Grønn Byggallianse, som forvalter sertifiseringsordningen BREEAM-NOR.
– Å oppnå høyeste BREEAM-NOR-sertifisering i tillegg til innovasjonspoeng er noe få klarer. Det viser et sterkt engasjement for bærekraft og kvalitet, som vi håper vil være til inspirasjon for andre aktører i norsk bygg- og eiendomssektor.
Et bygg alle kan trives i
Prosjektet ble overlevert fra totalentreprenør Consto til byggherre Siva i desember i fjor. Sertifikatet som bekrefter at bygget er helt i toppsjiktet av bærekraftige bygg, er nå på plass.
![]() |
– Dette er en imponerende god prestasjon, sier Viel Sørensen, sertifiseringssjef i Grønn Byggallianse. Foto: Grønn Byggallianse |
Byggetrinn 4 er også blant finalistene til Grønn Byggallianses BREEAM-pris 2025 i kategorien nybygg, og Storebrand Eiendoms Bærekraftspris 2025 i konkurranse med et stort antall kandidater.
Ifølge prosjektleder Roy Heggelund i Consto har samarbeid, tillit og åpenhet vært nøkkelen til suksessen.
– Å realisere et bygg på dette nivået krever mer enn bare ambisjoner. Tett samarbeid og felles mål hos Siva og Consto fra starten har vært avgjørende for å løse utfordringer og finne de beste løsningene, sier Heggelund, som innrømmer at det har vært hard jobbing.
– Våre ansatte og samarbeidspartnere har kastet seg ut på dypt vann med et sterkt ønske om å være med på den grønne omstillingen og sette Tromsø på kartet, men alle er enige om at det er verdt det.
Atea er blant bedriftene som allerede har sjekket inn i den nye delen av Forskningsparken.
– For oss handler det om både miljøperspektivet og de gode arbeidsforholdene bygget gir. Her får vi et inneklima i særklasse, energieffektive løsninger og lokaler som legger til rette for samarbeid og trivsel, sier Kjetil Robertsen, direktør for Atea i Troms og Finnmark.
Robertsen trekker også frem beliggenheten som en stor fordel.
– Med nærhet til forskningsmiljøer, innovasjonsaktører og et dynamisk næringsliv, er dette en plassering som gir oss gode muligheter for vekst og utvikling. Vi ser frem til å være en del av dette miljøet og dra nytte av de fasilitetene bygget har å by på.