Dette melder Trondheim kommune.
– Årets vinner var en bortgjemt, og til dels bortglemt bygning. Etter nesten femti års stillhet har den igjen våknet til liv, sa varaordfører Erling Moe i Trondheim kommune under prisutdelingen i Rådhussalen i Trondheim folkebibliotek, 14. januar.
Får ros for gjenbruk
I rehabiliteringen av Olav Tryggvasons gate 19 har ambisjonen vært å bygge med minst mulig nytt, og å oppnå mest mulig gjenbruk. Lista over gjenbrukte komponenter er lang. Kjøkken, parkett, dører, radiatorer, toalett, stålbjelker, limtrebjelker, ventilasjonsaggregat og dørelektronikk. Til og med stikkontakter har fått nytt liv i bygget.
– Juryen vil belønne et modig og banebrytende initiativ som viser vei for andre. I en tid med stort behov for omstilling og innovasjon er vi ekstra takknemlige for at noen viser vilje til å utforske ukjent terreng, sa varaordføreren på vegne av juryen.
82 prosent ombruk
FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg ble brukt under rehabiliteringen av Olav Tryggvasons gate 19, skriver FutureBuilt på sine nettsider.
82 prosent av bygget og materialene er ombrukt, og prosjektet klarte å oppnå en CO2-besparelse på 61 prosent.
Med et så ambisiøst ombruksprosjekt, har det vært flere utfordringer som man vanligvis ikke møter på i byggeprosjekter. Noen av utfordringene var å identifisere og kartlegge hvilke materialer som kunne ombrukes, sjekke at materialene var i god nok stand til å bli ombrukt og koordinere logistikken rundt demontering, lagring og remontering av materialer.
Lisa Johansen, prosjektleder i E C Dahls Eiendom, forteller at de ble inspirert til å bruke FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg etter å ha deltatt på et webinar FutureBuilt holdt i 2022 og en studietur til Oslo som Grønn Byggallianse og FutureBuilt arrangerte samme år.

– Dette prosjektet viser at en over hundre år gammel bygningskropp kan omdannes til velegnede næringslokaler, uten drastiske inngrep, sa juryen om rehabiliteringsprosjektet Olav Tryggvassons gate 19 (det gule huset i midten av bildet, og teglsteinsbygget i bakkant). Foto: Wittrup
– FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg var godt forklart på hjemmesiden, og vi valgte derfor å bruke disse som mål i prosjektet. Når det gjelder målbarhet i ombruk av materialer, var det ingen andre som hadde noe tilsvarende. Resultatet taler for seg selv og har inspirert oss til å fortsette dette arbeidet, med et mål om alltid å strekke oss litt lengre, forteller Johansen entusiastisk, ifølge futurebuilt.no.
Mye av materialene og komponentene som ble ombrukt i Olav Trygvassons gate 19 var allerede eid av E C Dahls Eiendom. Dermed ble kostnadene knyttet til kjøp og avfallshåndtering kraftig redusert. Kostnadene har i stedet vært knyttet til demontering, lagring, logistikk, reparasjon og restaurering av ombrukbare deler.
Johansen forteller at det har vært et tett samarbeid med kollega Marit Sve som er prosjektleder for Nordre gate 12, som også er et E C Dahls Eiendom-prosjekt.
– Vi har gode eksempler på at det fungerer godt å tenke sirkulært både estetisk og bærekraftig. I E C Dahls Eiendom har vi et evighetsperspektiv, noe som hører sammen med bevaring, ombruk og endringsdyktighet, sier Johansen.