Dette melder det danske Teknologisk Institut.
Et nytt dansk miljøprosjekt har nådd en viktig milepæl i arbeidet med å redusere skipsfartens klimapåvirkning. På skipet Falstria Swan fra rederiet Uni-Tankers er det nå installert avanserte sensorer som kan måle utslipp av blant annet sotpartikler (black carbon) i sanntid – en teknologi som er avgjørende for å redusere skipsfartens miljøbelastning.
– Dette er et viktig skritt for Cleanship-prosjektet. Med denne teknologien kan vi levere konkret kunnskap som både hjelper operatører med å redusere utslipp og sikrer etterlevelse av framtidige reguleringer, sier Julie Tølbøl Rasmussen, seniorprosjektleder ved Teknologisk Institutt og prosjektleder for Cleanship-prosjektet.
Skipsfarten står i dag for omtrent tre prosent av de globale CO₂-utslippene. Selv om sotpartikler i seg selv ikke inneholder CO₂, bidrar de til global oppvarming ved å absorbere sollys og fremskynde smelting av is og snø. Partiklene er også helseskadelige og kan forårsake kreft, luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer. Den nye teknologien kommer på et avgjørende tidspunkt, ettersom bransjen må omstille seg for å møte internasjonale klimamål.

Installasjon av sensorer. Foto: Teknologisk Institut
Presise målinger under virkelige forhold
To utslippsmålingssystemer fra selskapet Green Instruments er installert om bord. Det ene måler spesifikt black carbon (sotpartikler), mens det andre overvåker andre sentrale utslipp som CO₂ og NOₓ. NOₓ er nitrogenoksider som dannes ved forbrenning og bidrar til luftforurensning, smog og sur nedbør.
– Sanntidsdataene vi nå samler inn er avgjørende for å forstå hvordan vi kan redusere sotpartikkelutslipp – ikke bare på dette skipet, men i hele industrien, forklarer Sonny Bækdahl Trudslev, utviklingssjef i Green Instruments.
Systemet er fullt integrert med skipets driftssystemer og sporer nøkkelfaktorer som drivstofforbruk, motoreffekt og værforhold. Dette gir et helhetlig bilde av hvordan ulike tiltak om bord påvirker utslippene under reelle seilingsforhold.