Urban Climate Resilience (UCR) er utviklet som et svar på fremtidens klimautfordringer, og bygger på lang erfaring med overvannshåndtering og en sirkulær tilnærming. I stedet for å lede vannet bort, ses overvann som en sirkulær ressurs som styrker både infrastruktur og miljø.

– Hvis vi skal sikre at byene kan håndtere både flom og vannmangel, krever det en ny, sirkulær tilnærming til overvannshåndtering. Vi må begynne å bruke vannet der det faller – og vi må gjøre det nå, før situasjonen blir mer kritisk, sier Harald Brynlund-Lima, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Norsk Wavin, ifølge en pressemelding.

Hierarkiet for regnvannsprosjekter

Effektiv overvannshåndtering krever en helhetlig tilnærming, der prioritering av vann som en del av bærekraftige løsninger er essensielt. 

- Først bør overvann samles opp, deretter filtreres og renses for å kunne gjenbrukes. Hvis gjenbruk ikke er aktuelt, kan vannet kjøle omgivelsene gjennom fordampning på blågrønne tak eller infiltrasjon i jorden for å fylle på grunnvannsressursene. Overskuddsvann kan eventuelt tilbakeholdes i lagringsløsninger som regnvannsbassenger, før det til slutt ledes bort til kloakksystemene når det er plass, sier Brynlund-Lima og utdyper videre:

– Ved å følge dette hierarkiet sikrer vi at overvannet brukes som en ressurs, fremfor bare å ledes bort. Det gir både miljømessige og økonomiske fordeler på lang sikt.

Digitale løsninger for smartere regnvannshåndtering

En viktig del av Wavins strategi er integreringen av digitalisering i hovervannshåndteringen. Med intelligente løsninger, som for eksempel StormHarvester, et IoT-ventilstyrt system, kan vannet styres og gjenbrukes i sanntid. 

Harald Brynlund-Lima, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Norsk Wavin. Foto: Wavin
Harald Brynlund-Lima, Senior Advisor, Urban Climate Resilience hos Norsk Wavin. Foto: Wavin

- Løsningen gjør det mulig å optimalisere bruken eller utslippet av regnvann ved å åpne ventiler når det er plass til å lede vannet ut. Wavin jobber aktivt med å utvikle smarte blågrønne takløsninger som vannkassetter, tilbakeholdelsessystemer som skaper grønne byområder med takhager og letter belastningen på de pressede avløpssystemene, sier Brynlund-Lima.

I tettbygde områder der det er begrenset plass under bakken, gir vannkassetter på taket en smart løsning som frigjør areal og effektiviserer prosjektutnyttelsen. 

– Vi er godt klar over at disse løsningene ikke skal brukes overalt, men der de gir mening. Bare fordi noe er smart, betyr det ikke at det nødvendigvis er den rette løsningen alle steder. Det handler om å kombinere de tradisjonelle metodene for overvannshåndtering med de intelligente løsningene, slik at vi oppnår den best mulige balansen, sier Brynlund-Lima.