Dette melder Teknologisk Institut.
Fra begynnelsen av juli tester Teknologisk Institut og Københavns Kommune en spesialutviklet asfalt på Husumvej. Asfalten er utviklet for å redusere partikkelforurensning fra veitrafikk, og vil i tillegg ha en støydempende effekt. Prosjektet inngår i forskningsprosjektet CityFresh, som går over tre år. Her skal spesielle sensorer dokumentere effekten av det nye dekke på luftkvaliteten.
Fanger opp partikler
Den nye asfalttypen er utviklet spesielt for å redusere partikkelforurensning fra trafikken gjennom en spesiell overflatestruktur som både er slitesterk og i stand til å fange partikler. Ikke-eksosbasert partikkelforurensning – som kommer fra blant annet dekkslitasje og veislitasje – utgjør 65 prosent av den årlige partikkelforurensningen fra veitrafikk i Danmark. Å redusere denne typen forurensning, samt støy fra trafikk, har både miljø- og helsemessig betydning.
– Vi kan potensielt redusere denne luftforurensningen betydelig. Asfalten er et kompromiss mellom holdbarhet og evne til å holde tilbake partikler. Jo mer åpen strukturen er – altså hvor store hulrommene i asfalten er – desto bedre er den til å fange partikler, og den kan også potensielt dempe støy. Men åpne strukturer har ikke optimal slitestyrke eller holdbarhet. Derfor har vi valgt to typer asfalt med middels store hulrom, hvor vi forventer akseptabel holdbarhet samtidig som de holder tilbake flere partikler enn standardasfalten, forklarer Maj Frederiksen, seniorprosjektleder ved Teknologisk Institut.
Den nye asfalten legges på cirka 1,5 km av Husumvej, med to nye dekker og en referansestrekning med standarddekket som København kommune vanligvis benytter. Leggingen skjer som del av kommunens vedlikehold og oppgradering av den eksisterende veidekken på Husumvej.
Sensorer dokumenterer effekten
I månedene som kommer skal effekten av de nye asfalttypene måles ved hjelp av et nettverk av sensorer langs Husumvej. Her måles både partikkelforurensning og støy. Denne teknologien gir helt nye muligheter for å dokumentere luftkvalitet:
– Gjennom et nettverk av sensorer vil vi måle effekten av den nye asfalten direkte på stedet. Det gir oss verdifull kunnskap om hvordan ulike veidekker påvirker luftkvaliteten, utdyper Maj Frederiksen.
Asfalttest i laboratorier
Asfalttypen som brukes på Husumvej er tidligere testet i laboratoriene ved Teknologisk Institut. Ved hjelp av en forsøksoppsett har man kvantifisert virvling av partikler fra åtte forskjellige asfalttyper. Disse varierer fra helt tette dekker til helt åpne drensasfaltvarianter. Typene ble laboratorieblandet og valset til plater, før overflatestrukturen ble målt både før og etter sandblåsing.
Testene viste at de mest åpne dekkene var mest effektive til å redusere partikkelvirvling. På bakgrunn av dette er det valgt to typer med middels åpen struktur til teststrekningen på Husumvej.