Gulavind vindkraftverk består av én vindturbin med en forventet årlig strømproduksjon på 55 GWh. Dette tilsvarer det årlige energiforbruket til omtrent 2 750 norske husholdninger.

− Dette er den største vindturbinen som har fått konsesjon i Norge. Samtidig er det det første vindkraftverket som får konsesjon inne i et eksisterende industriområde, sier seksjonssjef i NVE, Ann Myhrer Østenby, ifølge en pressemelding.

Turbinen som skal bygges, er en havvindturbin. I løpet av de første fem årene skal den gjennomgå ulike tester før den går over i ordinær drift i 25 år.

− Testing og drift av vindturbinen kan gi økt kunnskap om havvindturbiner, fortsetter Østenby.

NVE har gitt tillatelse til å bygge og drifte en vindturbin med inntil 275 meter totalhøyde, inntil 250 meter rotordiameter og en samlet installert effekt på inntil 18 MW.

Vindkraft i industriområde

Vindturbinen er plassert i et industriområde på Sløvåg, som allerede er preget av industrivirksomhet. Det gjør at de direkte inngrepene fra vindturbinen kan bli mindre enn for vindturbiner plassert andre steder. Samtidig må driften av en vindturbin i et industriområde ta hensyn til sameksistens med eksisterende industri. NVE har vurdert konsekvensene av dette og funnet dem akseptable.

Gulen kommune har uttalt seg positivt til at anlegget blir etablert.

Hensyn til miljø og naboer

For å motvirke negative virkninger for miljø og naboer, skal konsesjonæren gjennomføre flere avbøtende tiltak.
− Vi har stilt krav om at Georgine Wind AS må gjennomføre støymålinger og etterundersøkelser, blant annet for fugl og flaggermus. Dersom virkningene viser seg å være større enn forventet, må det iverksettes tiltak som reduserer ulempene for natur og naboer, sier Østenby.

Før byggeprosessen starter, skal Georgine Wind AS også utarbeide en detaljplan. Dette er en detaljert beskrivelse av hvordan anlegget skal bygges og driftes. NVE vil følge arbeidet tett og gjennomføre tilsyn og inspeksjoner både under byggingen og i etterkant.