Svanemerkets nye krav til bygningsdrift skal optimalisere ressursbruken og sikre høy miljøprestasjon gjennom hele byggets levetid.

– Alle bygg påvirker natur, miljø og klima, både under bygging og i drift. Derfor innfører vi nå krav til bygningsdrift for å redusere klimapåvirkningen, sikre et godt innemiljø og forlenge byggets levetid, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter det offisielle miljømerket Svanemerket og EU Ecolabel, ifølge en pressemelding.

Slik skal energityvene tas

Bygg- og eiendomssektoren står for omtrent 15 prosent av Norges klimagassutslipp, der energibruk og avfall står for en betydelig del.

Med de nye kravene til drift skal energityvene tas. Det må oppfylles krav til separate målesystemer for oppvarming, kjøling og strøm. Dette gir bedre kontroll over forbruket. I tillegg kreves det kontinuerlig optimalisering av driften, som oppfølging av ventilasjon og oppvarming.

Må kartlegge klimarisiko

Aktører som vil svanemerke bygningsdrift må kartlegge klimarisiko som vil påvirke bygget gjennom dets levetid. For eksempel skader fra vær og vind, og geografiske utfordringer som høyere havnivå og jordskred.

Ifølge Finans Norge har vær- og naturskader kostet 30 milliarder kroner de siste ti årene. Majoriteten av dette er skader på bygninger.

– Miljømerking er klimaarbeid satt i system. Ved å kreve miljømerking av driften, er man godt rustet til å møte både dagens og fremtidens krav om bærekraftig drift, sier Lund.

Med allerede eksisterende krav til nybygg og rehabilitering blir Svanemerket nå et verktøy i hele byggets levetid.

Den 5. november arrangeres et webinar om de nye kravene til bygningsdrift.