Dette skriver Enova på sine nettsider.

I rapporten er det kartlagt at 142 millioner kvadratmeter (bygg over 500 m²) mangler vannbåren varme. Dersom disse byggene konverteres fra elektrisitet til vannbåren varme, vil det kunne gi 13,2 TWh/år strømsparing i bygg og 3,5 GW frigjort effekt i topplasttimer i norske bygg. Potensialet er altså stort, og konvertering fra elektrisk oppvarming i bygg til vannbårne varmeanlegg med fjernvarme, varmepumpe eller bioenergi, er tiltak som vil kunne frigjøre elektrisk effekt raskt.

Kostnadsvariasjoner for ulike bygg og løsninger er store

Kostnadene for å konvertere til vannbåren varme varierer betydelig. Lagerbygg har de laveste kostnadene, mens hotell har de høyeste. Delkonvertering kan ofte være et rimeligere alternativ. Kostnadseffektive løsninger ligger på mellom 500-1000 kr/m², skriver Enova.

Erfarne leverandører gir lavere priser

Det er de mest spesialiserte og erfarne leverandørene som tilbyr de laveste prisene i markedet. Dette gir byggeiere en trygghet i å velge leverandører med dokumentert erfaring og ekspertise.

Rapporten estimerer at markedet for konvertering til vannbåren varme for bygg som er større enn 500 m² er i størrelsesorden 70- 140 milliarder kroner. I tillegg kommer etablering av varmekilden til byggene.

Nødvendig med tiltak

Norge bruker mye strøm til oppvarming med panelovner, elektriske varmekabler og el-kjeler. Hvert år brukes omtrent 50 TWh strøm til oppvarming, noe som er mer enn en tredjedel av Norges samlede vannkraftproduksjon i et normalår. Samtidig står mange bedrifter og prosjekter i kø for å få tilgang til mer kapasitet fra strømnettet.

Konvertering er et tiltak som kan gjennomføres raskt og er helt nødvendig for å frigjøre kraft og plass i strømnettet. Rapporten gir også anbefalinger til hvordan man kan få til en kostnadseffektiv og storskala utrulling, skriver Enova.

Asplan Viak har vært ansvarlig for leveransen som ble utarbeidet i perioden november 2024 til april 2025.

Rapporten finner du her!