Dette melder Helsinki Partners i en pressemelding.

Helsinkis klimamål er å bli karbonnøytral innen 2030 – tjue år før EUs mål. Utfasing av fossile brensler i energiproduksjonen spiller en sentral rolle i å nå dette målet. Det første virkelig store steget i det grønne skiftet ble tatt for to år siden, da det kommunale energiselskapet Helen Ltd, et datterselskap av byen Helsinki, la ned Hanasaari B-kraftverket. Nå havner også Helsinkis siste kullkraftverk, Salmisaari, i historiebøkene.

– Stengingen av kullfyrte kraftverk er en viktig og historisk endring for Helsinki, for Finland – og til syvende og sist for hele planeten. Byer over hele verden har tatt en ledende rolle i kampen mot klimaendringene. Helsinki ønsker å være en foregangsby, både nasjonalt og globalt. At vi har klart å gjennomføre planene om å stenge kullkraftverkene i byen vår, viser tydelig hvor målrettede vi er i dette arbeidet, sier Juhana Vartiainen, ordfører i Helsinki.

Stengingen av Salmisaari kullkraftverk vil redusere CO₂-utslippene fra byen Helsinki med 30 prosent. Kullavviklingen har gått raskt i Helsinki – i 2022 sto kull fortsatt for 64 prosent av Helens fjernvarmeproduksjon. Nå har Helsinki stengt både Hanasaari og Salmisaari kullkraftverk i løpet av to år, noe som samlet vil redusere byens CO₂-utslipp med imponerende 43 prosent. På nasjonalt nivå vil nedleggelsen av kraftverkene i Helsinki redusere Finlands totale CO₂-utslipp med 5 prosent.

Varmeproduksjon fordeles på flere kilder

Fossile brensler danner ikke lenger grunnlaget for energiproduksjonen i Helsinki. Helens investeringer i karbonnøytral produksjon – som Europas største elektriske kjelanlegg og verdens største varmepumpe – har gjort det mulig å fase ut kull fullstendig. I fremtiden skal den finske hovedstaden benytte elektrifisert energiproduksjon basert på varmepumper som utnytter spillvarme, elektriske kjeler, energilagring og bærekraftig produsert bioenergi. Helen produserer strøm hovedsakelig fra vind-, kjernekraft-, vann- og solenergi.

– Når det gjelder Helsinkis direkte klimagassutslipp, har vi gjort spesielt store fremskritt innen oppvarming og strømforbruk på veien mot målet om karbonnøytralitet innen 2030. Stengingen av Salmisaari kullkraftverk er et viktig steg og et svært nødvendig klimatiltak. Men vårt målrettede arbeid for å kutte utslipp stopper ikke her – målet er å bli netto null innen 2040, og deretter jobbe videre mot karbonnegativitet, påpeker viseordfører Anni Sinnemäki.

Hydrogen gir nye forretningsmuligheter

Etter hvert som kraftproduksjonen blir mer variert, peker hydrogen seg ut som en av de mest lovende løsningene for fremtidens rene energi. Også Helsinki satser tungt på dette området. Et interessant pilotprosjekt er Helens 3H2 – Helsinki Hydrogen Hub. Målet er å starte hydrogenproduksjon i et nytt anlegg i 2026. Hydrogen gir også forretningsmuligheter for internasjonale selskaper.

Finlands viktigste fortrinn innen hydrogenfeltet er det rene, robuste og konkurransedyktige kraftsystemet, et høyteknologisk samfunn med forutsigbart og lavrisiko investeringsmiljø, rikelig tilgang på rent vann og biogent CO₂, samt gode muligheter for å utnytte sidestrømmene fra hydrogenproduksjon.