Etter en gradvis tilkobling er Norges største solkraftverk med konsesjon nå i full produksjon. Nylig ble parken offisielt åpnet av ordføreren i Stor-Elvdal kommune, melder Solgrid.
Med en årlig produksjon på 6,4 GWh dekker kraftverket forbruket til omtrent 320 husstander, og bidrar med kortreist og fornybar energi.
Fra nedlagt grustak til bærekraftig energikilde
Den første delen av kraftverket ble tilkoblet nettet i november 2023, og nå er hele anlegget ferdigstilt og i drift.
Solkraftverket eies av Solgrid, Akershus Energi, Østfold Energi og grunneier Naas-Bibow. Solgrid har vært ansvarlig for utvikling og utbygging av prosjektet, og vil også ivareta videre drift av kraftverket.
– Vi er strålende fornøyde med endelig å kunne åpne kraftverket. Takket være godt samarbeid med eierne og kommunen viser vi at det er en fremtid for storskala solkraft i Norge, sier Trond Ahlquist, teknisk direktør i Solgrid.

Linda Otnes Henriksen, ordfører i Stor-Elvdal kommune, innvier Furuseth solkraftverk. Foto: Solgrid
Solgrid har bygget deler av anlegget på et grustak, og resten av området er allerede påvirket av nærliggende infrastruktur som riksvei, transformatorstasjon og høyspentlinjer gjennom området. Størstedelen av arealet, som tidligere var skog, var hogstmoden og ble avvirket som del av den vanlige driften på gården. Slik skogsdrift skjer i henhold til gjeldende miljøkrav og Norsk PEFC Skogstandard.
– Konsesjonsprosessen gikk relativt smertefritt, mye på grunn av kraftverkets beliggenhet med nærhet til nettet og minimal påvirkning på naturen. Solkraftverket har vært et pilotprosjekt, både for oss og NVE, og samarbeidet har vært svært godt, sier Ahlquist.
Krevende grunnforhold og nyttige erfaringer
Byggingen av solkraftverket har vært nybrottsarbeid i Norge. Med krevende grunnforhold med mye stein tok grunnarbeidene lengre tid enn planlagt.
– Vi har fått mye kunnskap og erfaring som vi og bransjen trenger for å utvikle nye prosjekter. Bygging av solkraftverk i denne størrelsen har ikke blitt gjort i Norge før, og det har krevd mye av entreprenørleddet. Nå gleder vi oss over at kraftverket leverer ren solenergi til nettet, sier Ahlquist.
Solgrid har samarbeidet med biologer fra NINA og Envisol i et forskningsprosjekt der anlegget brukes til å se på utviklingen i naturen.

Fra venstre: Magnus Berg Johansen (Solgrid), Linda Otnes Henriksen, Jens Naas-Bibow, Trond Ahlquist (Solgrid). Foto: Solgrid