Et ambisiøst EU-prosjekt med et samlet budsjett på 137 millioner kroner arbeider nå for å transformere energiforbruket fra fossile energikilder som gass til grønn elektrisitet fra fornybar energi i noen av Europas tunge industrier – nærmere bestemt produsenter av asfalt, stål, papir, tegl og murstein, melder det danske Teknologisk Institut.

I prosjektet EEETHOS - Energy Efficiency and Electrification Technologies for Heat Flow Optimization in Process Industries samarbeider 19 partnere fra ni europeiske land. Sammen skal de utvikle og demonstrere varmepumpeteknologier som kan redusere energiforbruket med opptil 86 prosent og redusere eller eliminere CO₂-utslippene fra den såkalte energikrevende industrien.

– EEETHOS er et avgjørende skritt i retning av å dekarbonisere Europas energikrevende industri. EEETHOS er ikke bare et teknologiprosjekt; det er en katalysator for en bredere transformasjon av den europeiske industrien. Ved å gå foran med gode eksempler og vise hva som praktisk skal til for å drive den grønne omstillingen, baner vi vei for en mer bærekraftig og konkurransedyktig industrisektor i Europa, sier direktør David Tveit ved Teknologisk Institut.

I dag er energiforbruket i den energikrevende industrien i Europa i stor grad basert på fossile brensler. Målet er å skifte til elektrisitet fra bærekraftige energikilder og øke energieffektiviteten.

– Ved å integrere høytemperaturvarmepumper direkte i produksjonsprosessene kan vi elektrifisere prosessene og utnytte energien langt mer effektivt. På denne måten oppnår vi en god forretningsmodell som blir enda bedre i fremtiden på grunn av utviklingen i energipriser og krav om reduksjon av CO₂-utslipp. EEETHOS gir oss en unik mulighet til å transformere noen av de mest energikrevende industriene til mer grønne og konkurransedyktige sektorer, sier innovasjonssjef Benjamin Zühlsdorf ved Teknologisk Institut.

Gjenbruk av overskuddsvarme

16 prosent av det totale energiforbruket i EU brukes til å produsere varme til industrielle prosesser, noe som forårsaker 13 prosent av EUs samlede utslipp av klimagasser. Denne varmen brukes til ulike prosesser som tørking, baking og pasteurisering, før den slippes ut til omgivelsene som overskuddsvarme.

Overskuddsvarme er en verdifull ressurs, men har ofte en for lav temperatur til å kunne brukes direkte. En industriell varmepumpe kan hente ut denne overskuddsvarmen ved lav temperatur og – ved hjelp av en mindre mengde strøm – oppgradere den til høyere temperaturer som kan brukes i selve prosessen.

På denne måten øker industrielle varmepumper energieffektiviteten og erstatter de fossile brenslene som ellers ville blitt brukt til prosessvarme. Disse høytemperaturvarmepumpene skiller seg ut ved evnen til å produsere vesentlig høyere temperaturer. Målet i prosjektet er å kunne levere temperaturer over 200 °C, noe som for eksempel gjør dem egnet til å varme opp asfalt eller tørke murstein.

– Dette prosjektet handler ikke bare om å utvikle ny teknologi. Vi jobber målrettet for å sikre at løsningene kan implementeres i praksis og tas i bruk bredt i industrien. Derfor har vi stort fokus på forretningsutvikling, standardisering og opplæring som en integrert del av prosjektet, sier Benjamin Zühlsdorf.

Energikrevende asfaltproduksjon

I Danmark deltar asfaltprodusenten PEAB i prosjektet. Asfaltproduksjon er en energikrevende prosess der stein og grus varmes opp i en stor roterende trommel, som oppvarmes med biogass eller fossilt brensel. Dette er en prosess som slipper ut betydelige mengder CO₂. I EEETHOS-prosjektet skal det testes høytemperaturvarmepumper og ny teknologi for oppvarming og tørking av materialer. Denne teknologien kan varme opp materialene til asfaltproduksjon opp til 180 °C, som er den typiske temperaturen for utlevering av asfalt.

– Vi ser dette som en mulighet til å redusere våre CO₂-utslipp og samtidig levere et kvalitetsprodukt til kundene våre – et produkt som er mindre klimabelastende. I PEAB har vi et ønske om å energieffektivisere prosessene våre, og dette prosjektet er sentralt i den sammenhengen. Deltakelse i EEETHOS er et viktig skritt mot å nå PEABs mål om å være klimanøytrale innen 2045, sier Nordic Plant Manager Poul Friedrich i PEAB Asfalt Danmark.

I Danmark produseres det omtrent 3,6 millioner tonn asfalt hvert år. Utslippene fra fabrikkene – som nesten utelukkende stammer fra oppvarmingsprosessen – tilsvarer i gjennomsnitt cirka 24 kg CO₂ per tonn asfalt. Dette utgjør 86 400 tonn CO₂ per år i Danmark. I EU produseres det 212,5 millioner tonn asfalt årlig, noe som tilsvarer utslipp på 5,1 millioner tonn CO₂ per år.

EEETHOS-prosjektet strekker seg over fire år, og erfaringene og de praktiske løsningene fra prosjektet forventes å kunne tas i bruk bredt i europeisk industri. Dette vil bidra vesentlig til en grønnere og mer konkurransedyktig industrisektor.

Prosjektet er støttet av EUs Horizon Europe-program med 15 millioner euro.