Investeringsbeslutningen er en milepæl i arbeidet med å muliggjøre permanente negative utslipp og vil bidra til at Sverige og EU kan nå sine langsiktige klimamål. Investeringsnivået ligger på 13 milliarder kroner. Stockholm Exergi starter nå umiddelbart byggefasen, og målet er at anlegget skal settes i drift i 2028, melder selskapet i en pressemelding.

– Dette er et historisk øyeblikk for Stockholm Exergi og for klimaarbeidet. Vi har arbeidet målrettet i mange år for å muliggjøre bio-CCS, og dagens beslutning betyr at vi nå går fra plan til virkelighet. Med dette tar vi en global lederrolle innen industrien for negative utslipp, sier Anders Egelrud, administrerende direktør i Stockholm Exergi.

Fanger mer CO₂ enn Stockholms veitrafikk slipper ut

Gjennom en kombinasjon av offentlig støtte og private kjøp av sertifikater for negative utslipp fra selskaper med høye klimaambisjoner blir investeringsbeslutningen muliggjort. Anlegget skal bygges i Energihavnen nær Värtaverket i Stockholm. Når det står ferdig, vil det fange inn og permanent lagre 800 000 tonn CO₂ per år, noe som er mer enn utslippene fra all veitrafikk i Stockholm i samme periode. Teknologien for CO₂-fangst har vært i bruk siden 1970-tallet, og Stockholm Exergi har drevet et pilotanlegg siden 2019. Også lagringen av CO₂ bygger på velprøvd teknologi og overvåkes nøye for å sikre at CO₂-en lagres permanent i berggrunnen under havbunnen, hvor den over tid mineraliseres.

Anders Egelrud, administrerende direktør i Stockholm Exergi. Foto: Stockholm Exergi
Anders Egelrud, administrerende direktør i Stockholm Exergi. Foto: Stockholm Exergi

– Investeringsbeslutningen er en milepæl som speiler år med dedikasjon, utholdenhet og samarbeid. Gratulerer til teamet i Stockholm Exergi, hvis engasjement, sammen med våre partnere, har gjort dette banebrytende prosjektet til virkelighet. Bio-CCS vil spille en avgjørende rolle i veien mot netto nullutslipp, og vi er svært stolte av å støtte et initiativ av global betydning, sier Carlo Maddalena, Senior Director i APG og styreleder i Ankhiale.

Nesten 120 år etter at Värtaverket ble innviet, fortsetter Stockholm Exergi å levere varme og strøm. Nå vil selskapet også kunne redusere CO₂-innholdet i atmosfæren.

– Stockholm viser vei i klimaarbeidet både nasjonalt og internasjonalt. I kombinasjon med utslippsreduksjoner vil bio-CCS bli en avgjørende del av arbeidet for å nå målet om å gjøre Stockholm til et klimapositivt område innen 2030. Vi må øke tempoet i omstillingen, og vi er fast bestemt på å gjøre det, sier Emilia Bjuggren, styreleder i Stockholms Stadshus AB.

Stockholm Exergi har valgt Northern Lights som partner for transport og lagring. Investeringsbeslutningen innebærer at Northern Lights nå øker sin kapasitet, noe som er av stor betydning for kommende prosjekter for negative utslipp. Dette legger grunnlaget for det som kan bli en helt ny industri, med potensial til å gjøre Norden og Europa verdensledende på området.