54 prosent har ikke satt seg inn i hva som må til for at egen bolig skal oppfylle kravene til energimerke A eller B, og dermed gi mulighet til grønt lån med redusert rente, viser en måling utført av YouGov for Landkreditt. Ytterligere 17 prosent oppgir at spørsmålet ikke er relevant for dem.

– Bare 29 prosent er kjent med kravene. Av disse mener 15 prosent at et slikt mål vil bli kostbart og krevende å nå, sier Elisabeth Langset, eiendomsmegler i Landkreditt eiendom, ifølge en pressemelding.

Åtte prosent oppgir at kravene allerede er oppfylt. Ytterligere seks prosent svarer at dette er innen rekkevidde i løpet av de nærmeste årene.

– Foreløpig er det få som spør om dette på visning og under salgsprosessen. Interessen vil nok ta seg betydelig opp de nærmeste årene, motivert av ventede myndighetskrav, muligheten til å få grønt boliglån med lavere rente og utsikter til brattere verdistigning for boliger med høy energistandard, sier Langset.

Hun spår økende etterspørsel etter informasjon og veiledning, og regner med at takstrapporter og salgsprosesser i fremtiden vil inkludere vurderinger av hvordan boligen kan oppnå bedre energimerke, lavere driftskostnader og bedre lånebetingelser.

Bør skaffe seg oversikt

Alle boligeiere bør skaffe seg oversikt over gjeldende energimerke og energiforbruk, samt forbedringsområder for å oppnå lavere strømforbruk, råder Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i organisasjonen Huseierne.

– For noen er dette åpenbart, hvis man for eksempel har gamle og trekkfulle vinduer. For andre kan det være lurt å innhente bistand, og konkrete råd om hvor man skal starte, sier Pihl.

Regjeringen har satt som mål å kutte 10TWh strømforbruk i boliger og bygg. EUs bygningsenergidirektiv, som mest sannsynlig vil få virkning i Norge, skisserer dessuten ambisiøse mål for å redusere energibruk og klimagassutslipp, og stiller minimumskrav til nye og renoverte bygningers energitilstand.

– Ingen av regelsettene stiller direkte krav til boligeierne, og norske politikere sier nå at de heller ikke vil gjøre det. Men samtidig er man avhengig av at den enkelte gjennomfører tiltak for at landet skal nå målene. For å få til dette har vi i Huseierne påpekt at det er behov for økonomisk støtte, sier Pihl.

Ny merkeordning på vei

«Grønn» er minimum energiklasse B, men fra nyttår kommer det endringer i energimerkeskalaen, noe som kan bety at mange boliger får en annen bokstavkarakter enn i dag, påpeker Carsten Pihl. Det er foreløpig ikke klart hvordan den nye klassifiseringen i praksis slår ut for adgangen til grønne lån.

Elisabeth Langset i Landkreditt eiendom råder både kjøpere og selgere til å sette seg godt inn i boligens energieffektivitet og antatte kostnader knyttet til eventuell oppgradering. Generelt tror hun samtidig det er lurt å utvise nøktern forsiktighet i møte med dagens boligmarked.

– Det er fremdeles sterk konkurranse om mindre leiligheter, særlig i Oslo, men det er viktig å være klar over at markedet også kan flate ut eller korrigere ned.