Dette melder Teknologisk Institut.
En murstein fra et revet hus koster i dag mer enn en ny murstein når den skal gjenbrukes i nybygg i Danmark. Dette er et konkret eksempel på hvorfor produksjon og salg av gjenbrukte byggematerialer ennå ikke har slått gjennom i stor skala.
– Byggebransjen er den sektoren med størst materialavtrykk i Danmark. Med prosjektet Resirkuler byggematerialer – en vei til sirkulær produksjon tar vi tak i den største hindringen for sirkularitet i byggebransjen, nemlig at sirkulære byggematerialer i dag er et nisjeområde. Prosjektet skal være en katalysator for et større utvalg av konkurransedyktige sirkulære byggematerialer, sier Anders Ziegler Kusk, programansvarlig for Bærekraftig Produksjon i Industriens Fond.
Gjennom prosjektet skal byggevareprodusentene få hjelp til å effektivisere sine prosesser og omstille seg til sirkulær produksjon.
– Byggebransjen preges i dag av en lineær økonomi, hvor byggevarer i stor grad er basert på jomfruelige råvarer. Vi må fundamentalt endre denne tilnærmingen, men det krever at produsentene kan sikre en viss volumproduksjon av sirkulære byggevarer i høy kvalitet og til en konkurransedyktig pris, sier prosjektleder Martha Katrine Sørensen, ved Teknologisk Institut.
Endring av prosesser og tankesett
For å lykkes med overgangen til sirkulær produksjon er det nødvendig med en grunnleggende endring i både prosesser og tankesett.
– Vi må effektivisere og industrialisere prosessene hvis sirkulære løsninger skal bli konkurransedyktige. Det handler både om å optimalisere produksjonsmetoder og å skape nye samarbeid på tvers av verdikjeden, slik at vi kan sikre en stabil forsyning av materialer i riktig kvalitet, sier Steen Michael Madsen, direktør i Genbrugssten ApS, en av produsentene som deltar i prosjektet.
I samarbeid med flere produsenter skal prosjektet utvikle konkrete verktøy som kan hjelpe dem med omstillingen til sirkulær produksjon. Dette inkluderer blant annet beslutningsstøtteverktøy for å vurdere materialers gjenbrukspotensial, samt prosessveiledninger for produksjonsoptimalisering.
– I dag er verken kvalitetssikringssystemer eller personalet tilpasset håndtering av gjenbrukte materialer. Samtidig mangler vi standardiserte metoder for å dokumentere kvalitet og miljøeffekter, forklarer Martha Katrine Sørensen.
Prosjektet skal derfor utvikle nye dokumentasjonsmetoder og prosedyrer som kan integreres direkte i produsentenes systemer. Samtidig vil det utvikles nye samarbeidsmodeller på tvers av verdikjeden for å sikre stabil tilgang på materialer av riktig kvalitet.
Økt etterspørsel etter sirkulære byggevarer
Martha Katrine Sørensen forventer at skjerpede klimakrav til byggebransjen vil øke etterspørselen etter sirkulære byggematerialer. De nye forskriftene om ressurskartlegging og selektiv riving vil også frigjøre store mengder ressurser i form av byggeavfall og sekundære byggevarer.
– Bransjen må være klar til å ta imot disse ressursene og skape størst mulig økonomisk og miljømessig verdi. Alle aktører i verdikjeden spiller en viktig rolle i overgangen til sirkularitet, men produsentene er nøkkelaktørene for å skape volum, skalering og et marked for sirkulære byggevarer, sier Martha Katrine Sørensen.