– Det er behov for klare politiske signaler og en målrettet innsats for å få den grønne omstillingen på rett spor igjen, skriver foreningen TEKNIQ på sine websider.

Det samlede salget av vannbårne varmepumper falt i 2024 med 60 prosent sammenlignet med året før. Selv om varmepumper har fått sitt gjennombrudd blant folk flest de siste ti årene, må vi helt tilbake til 2018 for å finne like lave salgstall, viser nye tall fra Energistyrelsen.

– Hvis vi skal sikre at Danmarks grønne omstilling fortsetter, må det være et vedvarende fokus på å gjøre det attraktivt for forbrukerne å velge grønne løsninger som varmepumper fremfor fossile alternativer, sier Troels Hartung, bærekraftssjef i TEKNIQ.

Etter en kraftig nedgang i varmepumpesalget de siste par årene begynte utviklingen å snu i andre halvdel av 2024. Dette var imidlertid langt fra nok til å forhindre et betydelig fall når man ser på året som helhet.

Boligeiere har krav på klare svar

I dag er det rundt 200 000 luft-til-vann- og jordvarmeanlegg installert i Danmark. Men hvis den politiske ambisjonen fra 2022 om at danske bygninger ikke skal varmes opp med gassfyr fra 2035 skal nås, må konverteringstakten økes betydelig. Det er fortsatt over 300 000 bygninger som varmes opp med gassfyr.

Samtidig oppleves gass fortsatt som en attraktiv oppvarmingsform. I 2024 ble det i gjennomsnitt installert 11 gasskjeler hver eneste dag i Danmark. Av samme grunn har TEKNIQ nylig lansert et felles forslag sammen med SYNERGI, hvor de oppfordrer til at boligeiere får en tydelig politisk avklaring om hva som skal skje med gass til boligoppvarming. I tillegg er det behov for å målrette støtten til de områdene hvor det gir mest mening å konvertere til for eksempel varmepumper, særlig i distriktene.

– Boligeiere har krav på å vite hva de kan forvente, slik at de kan ta valg som ikke bare gir økonomisk mening her og nå, men også på lang sikt, sier Troels Hartung.