Dette sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen, ifølge en melding fra Novap.  Mens norske forbrukere kjøpte luft-til-luft-varmepumper i hopetall, gikk salget av større luft-til-luft-varmepumper ned. 

– Selv om dette er forholdsvis enkle installasjoner som kan iverksettes raskt, har det ennå ikke tatt av blant bedrifter, sier Hagemoen. 

Venter vekst i 2023

Han tror ikke det skyldes mangel på interesse.  – Luft-til-luft-varmepumper var det tredje mest populære energitiltaket blant bedrifter som søkte støtte i regjeringens tilskuddsordning før jul, sier Hagemoen. Tiltakene må gjennomføres i løpet av to år, og vil gi vekst i salg av større varmepumper.

Presset økonomi på grunn av strømpriser

Hagemoen poengterer at mange faktorer kan stå i veien for faktisk å investere i varmepumpe. 

– Blant annet har høye strømpriser tæret på økonomien i mange bedrifter, og dermed muligheten for å investere. Dessuten leies mange yrkesbygg ut, og da kan det være krevende å fordele gevinsten av energitiltak, sier han. 

Rolf Iver Hagemoen juni 22 foto novap
– Luft-til-luft-varmepumper var det tredje mest populære energitiltaket blant bedrifter som søkte støtte i regjeringens tilskuddsordning før jul, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen. Foto: Novap

Noe vekst for større prosjekter

Salget av større varmepumper for vannbåren varme økte noe, men ikke så mye som ventet ut fra de høye strømprisene i 2022. 

– Vi har snakket med flere aktører som melder om økt interesse fra eiere av større bygg, men det kan ta mange måneder før installasjoner blir gjennomført i denne typen prosjekter, sier Hagemoen. 

På Varmepumpekonferansen 8. mars kan du høre analyser av året som gikk, og Prognosesenteret vil presentere utsikter for de kommende årene.

Slik ble salget for 2022 totalt

Veksten i fjor ble først og fremst drevet av salg til boligeiere, og økningen fordelte seg slik:

  • Luft-til-luft:                 24 %
  • Luft-til-vann:             36 %
  • Væske-til-vann:         34 %
  • Ventilasjonsluft:        42 %
  • Tappevann:               24 %

Se oppdatert statistikk for de siste 10 årene her.