Veidekke har startet byggingen av OBOS sitt boligprosjekt Oen, øst i Oslo. Nå er det klart at Enny er valgt som solcellepartner for prosjektet.
– Det er en stor fjær i hatten å være en del av dette spektakulære boligprosjektet. Dette blir vår største leveranse for et enkeltstående boligbygg. Byggets sirkelform og skråtak har utfordret oss på nye måter, sier Terje Borkenhagen, daglig leder i Enny, ifølge en pressemelding.
![]() |
Terje Borkenhagen, daglig leder i Enny. Foto: Enny |
Boligprosjektet består av 133 borettslagsleiligheter med to til fem rom, er fire etasjer høyt og skal stå ferdig våren 2027. Byggingen starter uten at en eneste bolig er solgt.
– Vi ser frem mot å realisere dette nyskapende boligprosjektet der solenergi er en viktig energibærer. Den store produksjonen av fornybar solenergi, kombinert med at bygningskroppen bygges i passivhusnivå med energiklasse A, vil bidra til lavere strømutgifter for de som flytter inn, sier konserndirektør i OBOS, Ingunn Andersen Randa.
Hun forteller at energiproduksjonen skal overgå energiforbruket og at solenergien er helt avgjørende for å muliggjøre visjonen om et nullutslippsbygg.
Bærekraft preger ikke bare det ferdige bygget, men også byggeprosessen. Prosjektet tar grep for å redusere miljøpåvirkningen i alle faser av utviklingen, og solcelleanlegget vil spille en viktig rolle.
Prosjektleder i Enny, Lars Johansen, forteller at selskapet skal levere i alt 1 440 solcellepaneler som årlig estimeres til å produsere hele 540 000 kilowattimer.
![]() |
Prosjektleder i Enny, Lars Johansen. Foto: Enny |
– Så vidt meg bekjent er dette verdens første sirkelformede solcelleanlegg bygget som et saltak for et boligbygg, sier Johansen.
Han forklarer at den runde bygningskroppen kombinert med skråtak gjør prosjektet både nyskapende og krevende.
– Saltaket fører til at vi får plass til flere solcellepaneler fordi de løftes i høyden, panelene blir mer synlige og energiproduksjonen bedre enn om panelene hadde blitt lagt flatt på tradisjonelt vis, sier han og fortsetter:
– Den runde bygningskroppen gjør at det blir solcellepaneler i alle himmelretninger. Det vil derfor produseres ren solenergi fra soloppgang til solnedgang.
Danner solsirkelen med 24 spesialtilpassede stålrigger
Johansen forteller at det har vært gjort et grundig stykke forarbeid for å løse den spesielle utfordringen. Løsningen er å bygge 24 spesialtilpassede stålrigger hvor det plasseres 60 solcellepaneler på hver rigg. Det vil danne en sirkel av solceller som ligger som en krone på bygget.
– Til sommeren bygges det en prototype, og første halvdel av taket skal være ferdig allerede i mars 2026. Det medfører at vi kan starte opp solinstallasjonen før bygget står helt klart, og med det forsyne byggearbeidet med ren solenergi, avslutter Johansen.
Boligene legges ut for salg før sommeren 2025 med planlagt innflytting fra våren 2027.