Klimasats er en støtteordning som hjelper kommuner med å kutte klimagassutslipp. Siden 2016 har ordningen utløst over 2200 prosjekter i alle landets fylker.
I 2025 er utslippsfrie maskiner og kjøretøy, klimavennlige byggematerialer, ombruk og gjenbruk høyt på lista over tiltak kommunene ønsker å gjennomføre.
- Kommunene spiller en viktig rolle i å redusere klimagassutslipp og bidra til omstillingen til lavutslippssamfunnet. Regjeringen vil derfor legge til rette for at kommunene kan fortsette å bidra gjennom sine lokale klimaprosjekter. Klimasats har vært viktig både for å få kommunene i gang med klimaarbeidet, og for å støtte kommunene som vil gå foran og finne nye løsninger for å få ned klimagassutslippene. Jeg er glad for at så mange kommuner har søkt om støtte i år, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, ifølge en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Stor konkurranse om pengene
Det er stor konkurranse om årets Klimasats-pott, som er på 108,1 millioner kroner. I en avgrenset søknadsrunde tidligere i år fordelte Miljødirektoratet 8,1 millioner til sju prosjekter. Da fikk vi 38 søknader fra 33 ulike kommuner, fylkeskommuner og Longyearbyen lokalstyre om støtte for totalt 44,2 millioner kroner.
Søknadsfristen for andre runde, med 100 millioner i potten, var 1. april. I denne runden har 74 kommuner og fylker sendt 185 søknader for totalt 253,6 millioner kroner.
Til sammen har vi i 2025 fått 223 søknader fra 86 ulike kommuner og fylkeskommuner for totalt 298 millioner kroner. Søknadene kommer fra alle landets fylker, unntatt Troms, samt Longyearbyen lokalstyre.
Dette vil kommunene gjøre
En foreløpig gjennomgang av søknadsbunken tyder på at klimavennlige byggematerialer, tidlig kartlegging av klimatiltak i ulike prosjekter og utslippsfrie maskiner og kjøretøy er prosjekttypene med flest søknader.
Mange søker også om støtte til sirkulærøkonomi-tiltak, transportplanlegging, energiomlegging og klimaledelse, nettverk og næringslivssamarbeid. Mobilitet og reisevaner, varedistribusjon og tungtransport, masseforvaltning, renovasjon og biogass er andre eksempler.
- Viktigere enn mange er klar over
Miljødirektør Hilde Singsaas er glad for å se at mange kommuner bruker mulighetene som Klimasats-ordningen gir.
- Kommunene har en svært viktig rolle i klimaarbeidet, og kanskje viktigere enn mange er klar over. De har utslipp fra egen drift, men er vel så viktige i rollene som planmyndighet og samfunnsutvikler. Som pådriver, koordinator og tilrettelegger for at innbyggere og næringsliv kan kutte sine utslipp, kan kommunen bidra til betydelige utslippskutt. Og eventuell mangel på handling fra kommunene blir en barriere for andre aktører når de vil kutt sine utslipp, sier miljødirektør Singsaas.
Trøndelag har søkt om mest

Her er en oversikt over hvordan søknadene fra kommuner og fylkeskommuner fordeler seg i landet. Tabellen viser blant annet at flest søknader kommer fra Akershus, mens søkerne fra Trøndelag er de som har søkt om mest penger til sammen. Kilde: Miljødirektoratet
Både små og store kommuner bruker Klimasats
Det er de største kommunene og fylkeskommunene som sender flest søknader. I årets søknadsbunke har vi fått 76 søknader fra åtte kommuner som alle har mer enn 100 000 innbyggere. Ti fylkeskommuner og Longyearbyen lokalstyre står bak 38 søknader. Men også små og mellomstore kommuner bruker ordningen aktivt. Vi har fått 92 søknader fra 59 kommuner som alle har færre enn 50 000 innbyggere. 44 av disse søknadene er fra 32 ulike kommuner med mindre enn 15 000 innbyggere.
Miljødirektoratet starter søknadsbehandlingen umiddelbart og har som mål å gi svar til kommunene om de får støtte innen slutten av juni 2025.