Med en typisk termisk effektivitet på 70-80 % ved nominell belastning, produserer moderne vedovner ofte mer varme enn det som faktisk er nødvendig, spesielt i godt isolerte, energieffektive bygg og passivhus. Ved slutten av forbrenningen reduseres varmeavgivelsen raskt, mens varmebehovet vedvarer.
Den underliggende ideen med prosjektet PCM-Stove, er derfor å forlenge varmeavgivelsen fra ovnen ved å utvikle en kompakt varmelagring som bruker faseendringsmaterialer (PCM) for å lagre overskuddsvarme og gradvis avgi denne varmen til rommet, kan vi lese på prosjektets web-side.
– Det mest vanlige i dag når det gjelder vedovner og varmelagring, er enten kleberstein eller andre typer steiner med god varmelagringsevne, sier R&D Manager Espen Auensen hos Jøtul til EnergiAktuelt.
Jøtuls utviklingsavdeling som Auensen leder, utvikler støpejerns- ovner. – Støpejern har også en god evne til å lagre varme, i motsetning til stålovner. Stålovner blir raskere varme og kan varme opp boligen raskere i starten, men ovnen blir veldig fort kald igjen, sier Auensen.
Vurderer flere typer faseendringsmaterialer
Auensen forteller at de ser på ganske mange typer faseendringsmaterialer. – Det som er viktig for oss, er at det er et materiale som tåler en høy temperatur. Det kan bli flere hundre grader på utsiden av ovnen. Materialvalget er veldig viktig for oss, sier han.
– Man kan kle ovnen med faseendringsmateriale på forskjellige måter. Det avhenger av ovnstypen. Vi har frittstående ovner, innsatser og innebygde ovner, så dette kan gjøres på mange forskjellige måter. Det er ingen fasit på det, sier Auensen.
![]() |
R&D Manager Espen Auensen hos Jøtul. Foto: Jøtul |
Når det gjelder bruksmønsteret for vedovner i dag, så har det blitt mer og mer vanlig med hjemmekontor. Men fortsatt drar de fleste fra hjemmet sitt om morgenen og kommer hjem på ettermiddagen.
– Vi ser at fyringsmønsteret er slik at man fyrer opp kanskje en gang eller to på morgenen, og så fyrer man mer når man kommer hjem fra jobb og utover kvelden, sier Auensen.
– PCM- materialer fungerer slik at jo lenger man varmer det opp, desto større er kapasiteten til å ta opp varme, sier han.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 26/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!