– Et brønnanlegg for et næringsbygg på cirka 3 000 m² vil anslagsvis kreve fem energibrønner. Da snakker vi om en CO₂-besparelse på cirka 12 500 kg sammenlignet med boring med fossil diesel, sier salgssjef Petter Vik i Rototec til EnergiAktuelt.

Salgssjef Petter Vik i Rototec. Foto: Rototec
Salgssjef Petter Vik i Rototec. Foto: Rototec

– Da vi boret med vanlig anleggsdiesel, brukte vi cirka 1 000 liter på en 300 meters brønn. For næringsbygg varierer antall brønner fra fem til opptil hundre energibrønner, avhengig av byggenes størrelse, sier Vik.

– Vi har både elektrisk borerigg og elektrisk kompressor, så vi har mulighet til å kjøre helt elektrisk. Dette blir viktig fra neste år, siden storbyene innen 2025 skal ha en utslippsfri kommunal bygg- og anleggsnæring, sier Vik.

Storbyene Bergen, Drammen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim signerte i 2021 storbyerklæringen for en felles utslippsfri kommunal bygg- og anleggsnæring. Erklæringen fastslår at deres kommunale bygge- og anleggsvirksomhet skal være utslippsfri innen 2025, mens all bygge- og anleggsvirksomhet i byene skal være utslippsfri innen 2030.

Utslippsfri versus fossilfri byggeplass

Forskjellen på fossilfri og utslippsfri bygg- og anleggsnæring er at på en fossilfri byggeplass skal det benyttes energikilder som ikke medfører utslipp av CO₂-ekvivalenter (CO₂e) på byggeplassen. For å drifte anleggsmaskiner, byggvarme, byggestrøm og transport på en fossilfri byggeplass kan følgende ikke-fossile energikilder benyttes: biodiesel, biogass, biooljer, pellets, elektrisitet fra strømnettet eller batterier, fjernvarme og hydrogen.

På en utslippsfri byggeplass skal det kun benyttes energikilder som ikke medfører utslipp av verken CO₂-ekvivalenter (CO₂e) eller nitrogenholdige gasser (NOx).

For å drifte anleggsmaskiner, byggvarme, byggestrøm, ladere og transport på en utslippsfri byggeplass benyttes vanligvis følgende utslippsfrie energikilder: elektrisitet fra strømnettet eller batterier, fjernvarme og hydrogen, ifølge Nettpartnerbloggen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 29/2024. 

Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!